Bästa kreditkortet på resan
Vilket kreditkort är bäst för resan? Och vad bör man tänka på? Här har vi samlat all information.
Så väljer du det bästa kreditkortet för resan
Det bästa kreditkortet på resan är ett mångsidigt kort utan onödiga avgifter och med försäkringar som täcker dig när du är på resande fot. Vi har finkammat marknaden för att hitta det bästa kreditkortet för resor.
Vilket är det bästa kortet utomlands?
Sett till avgifter för valutaköp, uttag i automat, försäkringar och säkerhet så är de bästa kortet för resa: Collector easyliving, N26 metal och Revolut Metal.
Vi har gjort en grundlig djupdykning i de flesta korten som finns på marknaden och kommit fram till att dessa tre kort är de bästa att ha med på resan. Samtliga av dessa kort har inte något valutapåslag och du kan ta ut ett visst belopp utan avgift i automat, i Sverige och på resande fot. Dessutom är du försäkrad på resan ifall något oförutsett skulle hända.
Med Revolut Metall får du tillbaka 1 % på alla dina köp som görs utanför EU och 0.1 % inom EU. Så om du har planer på att åka till exempelvis Asien eller USA så kommer du att få 1 % cashback på alla dina köp, det är en väldigt bra förmån.
Hur ska kortet användas?
När du reser vill du ha ett kreditkort utan växlingsavgift. Ska kortet endast användas utomlands och inte inför resan så behövs inte försäkringar och lounge access räknas in utan endast valutaväxlingspåslag och uttagsavgift. Helst ska kortet heller inte ha någon årsavgift om det bara ska användas utomlands.
Det bästa kreditkortet utomlands är ett kort som inte har någon av följande avgifter:
- Valutapåslag
- Uttagsavgift
- Årsavgift
Vilka avgifter tillkommer utomlands?
Det bästa resekortet är fritt från avgifter när det används utomlands. Men i övrigt är det vanligt att kort tar ut diverse avgifter när man handlar i en annan valuta.
Dessa avgifter är vanliga för köp i utländsk valuta med kreditkort:
- Valutapåslag /valutaväxlingspåslag
- Uttagsavgift
- Ränta på uttag
Valutapåslag är en typ av avgift som tas ut av banken för att växla från svenska kronor till valutan som köpet sker i. Den avgiften varierar från kort till kort men ligger på runt 1 % upp till 3 %, även om vissa kort ligger utanför den ramen. Om kortet har ett valutapåslag på 2 % och du genomför köp på resan för 20 000 kronor tillkommer det en avgift på 400 kronor.
Uttagsavgift är även det en avgift som tillkommer. Den brukar ligga på ungefär samma summa som valutapåslaget, det vill säga 1 – 3 %. Den stora skillnaden här är att denna avgift inte får tas ut i EMU länder, länder i EU som har euro som valuta. Dessutom brukar uttagsavgiften ha en minimiavgift på cirka 40 kronor. Detta betyder att om du ska ta ut 1 000 kronor i utlandet så kommer det uttaget att kosta 60 kronor, med ett valutapåslag på 2 %, och 1 060 kronor kommer att dras från ditt saldo.
Ränta på uttag – Vissa kreditkort tar ut ränta från första dagen ett uttag görs. I vanliga fall är krediten som används räntefri tills nästa räkning kommer, men i vissa fall börjar räntan att ticka direkt. Exempel på detta kan vara betalning av räkningar eller uttag. Kort som tar denna typen av avgift ska i högsta mån undvikas om du planerat att någonsin göra uttag. Annars kommer det att bli extremt dyra uttag. I dessa fall skulle det kunna vara både ränta, valutapåslag och uttagsavgift som tillkommer. Denna typen av kort är alltså inte att föredra när kontanter behövs.
Detta ska du tänka på för att hitta det bästa kreditkortet för resor
- Växlingsavgift
- Uttagsavgift
- Årsavgift
- Ränta
- Reseförsäkring
- Hyrbilsförsäkring
- Poäng på resan
För köp som görs på resan är det viktigaste att kolla på växlingsavgiften. Detta är eftersom att denna avgift tillkommer på samtliga köp och även eventuella uttag. Efter det kommer uttagsavgift. Även om det fungerar smidigt att betala med kort är man är utomlands i de flesta länderna så krävs det ibland kontanter till diverse saker. Då är det viktigt att inte ha ett kort som inte har en dyr uttagsavgift.
Ska köp göras innan resan, det vill säga för att köpa flygbiljetter, hyra bil och liknande är det viktigt att kolla på kortets försäkringar. Exempel på dessa försäkringar är hyrbilsförsäkring och reseförsäkring som innefattar både ersättning för försenade eller inställda flyg samt försenat eller borttappat bagage. Det finns även de kort som ger Bonuspoäng eller flygpoäng på resan.
Vanliga frågor
Vilket kort är bäst på resan?
Revolut Metal är ett exceptionellt resekort, speciellt om du ska utanför EU – då får du tillbaka 1 % på alla dina köp. Kortet har inget valutapåslag och mängder av försäkringar och fördelar.
Passar alla resekort mig?
Nej det är inte säkert att ett kort som är bra för någon annan även är bra för dig. Därför är det viktigt att jämföra de olika korten för resan utifrån sina egna preferenser.
Kan ett kort med valutapåslag vara ett bra kort på resan?
Generellt sagt är svaret nej på den frågan. Men givetvis är det andra saker som väger in också, så se till att jämföra korten för att se vilket du gillar mest.