Uttagsavgift

Fakta kring uttagsavgifter och hur de fungerar.

Allt om uttagsavgifter

Uttagsavgift är en avgift som tillkommer vid uttag. Det kan vara en fast summa eller en procentsats, detta beror på bank och val av kort. Generellt ligger kostnaden på 2 – 4 %, eller 25 – 40 kronor per uttag. Detta gäller i många fall i Sverige såväl som utomlands.

 

En uttagsavgift är precis vad det låter som, en avgift som tillkommer för att ta ut pengar. Det är din bank som tar ut denna avgift och detta sker när du använder ditt bankomatkort eller kreditkort för att ta ut pengar. En bra sak att veta är att samma regler kring uttagsavgift ska gälla om du befinner dig i ett annat EU land. Detta betyder att om du har fria uttag i Sverige ska det heller inte kosta något att ta ut pengar i andra EU länder, med undantag för några länder.

 

Vad är en vanlig uttagsavgift?

Avgiften för att ta ut pengar varierar från bank till bank, men också från kort till kort även om de är utfärdade av samma bank. Men generellt talat så ligger avgiften på mellan 2 – 4 %. Dock brukar det vara en minimikostnad på runt 25 – 40 kronor per uttag. Detta betyder att om du tar ut 100 kronor så kan det kosta dig så mycket som 140 kronor, och detta är exklusive eventuellt valutapåslag.

 

Varför tar banker en uttagsavgift?

Sedan Sverige gick in för att bli ett kontantlöst land så har kontanter blivit väldigt dyrt att hantera. Fler och fler företagare väljer att avstå från att ta emot kontakter för att det är dyrt och kostar pengar att hantera kontanter, och det samma gäller för banker. För att täcka upp för dessa kostnader tar banken ut en uttagsavgift. Med andra ord är det ett sätt för banken att få in ytterligare pengar av dig som användare. Det är en tjänst som du får betala för.

 

Kreditkort och bankkort utan uttagsavgift

Det finns kort som inte tar ut någon uttagsavgift. Dessvärre är det inte allt för vanligt med denna typen av kort, inte ens FOREX erbjuder detta. Nedan listas två kort, ett kreditkort och ett bankkort som båda är utan avgift vid uttag.

 

Norwegian kreditkort

+Ingen uttagsavgift varken i Sverige eller utomlands
+Ingen årsavgift
-Valutapåslag på 1,75 %

 

Revolut

+Ingen uttagsavgift varken i Sverige eller utomlands
+Ingen årsavgift vid standardplanen
+Inget valutapåslag
-Ingen kredit

(Gratis uttag på 2 500 kronor i månaden med Standard, 4 000 kronor i månaden med Premium och 8 000 kronor i månaden med Revolut Metal)

FAQs

Har alla kreditkort en uttagsavgift?

Nej, men de allra flesta har det. Dock har Norwegians kreditkort 0 kronor i uttagsavgift, såväl som Revolut Metal.

 

Kostar det att ta ut pengar i Sverige?

Det kan det göra, beroende på vilket kort du har. Många kreditkort tar ut en avgift för uttag i bankomater även i Sverige.

 

Är uttagsavgift samma sak som valutapåslag?

Nej, dessa är separata kostnader. Dock kan du komma att tvingas betala båda kostnaderna om du tar ut pengar utomlands och har ett kort med uttagsavgift och valutapåslag.