Så fungerar valutapåslag

En sida med information om valutapåslag.

Vad är valutaväxlingspåslag?

Valutapåslag är en avgift som banken tar ut när du handlar i utländsk valuta. Denna avgift kallas även för valutaväxlingsavgift och valutaväxlingspåslag. Vanligtvis ligger avgiften på 1 – 2 % av den totala köpesumman.

Att växla pengar på exempelvis Forex är något som många gör inför resan. I fall som dessa tar aktören ut en avgift – en växlingsavgift. På precis samma sätt som detta tar många kort ut en växlingsavgift när du gör köp i utländsk valuta med ditt kort. Det är en procentsumma som vanligtvis ligger mellan 1 – 3 %. Handlar du för 100 kronor med ett påslag av valutan på 3 % kommer det att kosta dig 103 kronor. Det kan ses som en liten summa, men i det långa loppet blir det mycket pengar. Skulle du exempelvis spendera 20 000 kronor på semestern skulle detta resultera i en kostnad på ytterligare 600 kronor i avgifter.

 

Varför tar banker ut valutapåslag?

För banker är växlingsavgiften ett sätt att tjäna pengar genom att erbjuda sina tjänster. Det är en kostnad för dig som kund precis som årsavgift, uttagsavgift eller liknande. Banken tar betalt för att hantera dina pengar och omvandla valutan. Det som är positivt är att det idag finns många kort att välja på som inte tar ut denna avgift. Exempelvis är Revolut Metal ett kort utan valutaväxlingsavgift.

 

Valutakurs

Valutakursen är ständigt i rörelse, varje sekund rör sig kursen upp eller ner baserat på olika faktorer. Ena sekunden kan euron stå i 10 kronor för att nästa sekund stå i 10,1 kronor. Det mest fördelaktiga för dig som kortinnehavare är vanligtvis att ha ett kort som inte tar ut någon valutaväxlingsavgift och där betalningarna följer kursen i realtid. Dock är det viktigt att jämföra kort innan du skaffar ett nytt kort för att överväga alla fördelar och nackdelar.

 

Olika valutakurser

Det finns olika valutakurser. VISAs växelkurs, MasterCards växelkurs och kursen från centralbanken är några av de växelkurser som finns. Faktum är att du får betala ett litet växlingspåslag även om ditt kort är fritt från valutapåslag. Om du har ett kort från exempelvis MasterCard, som följer MasterCards växlingskurs, så får du betala en lite avgift. Detta är då MasterCard och VISA har en valutakurs som är något högre än det faktiskt värdet på kursen, men denna avgift är så låg som cirka 0,1 – 0,2 % så den är praktiskt taget obetydlig. Men för dig som gillar att vara medveten är detta viktigt att veta om.

 

Vanliga frågor

Har alla kort valutapåslag?

Nej, det finns alternativ till kort som inte tar ut någon extra avgift. Dock tar de flesta vanliga bankkorten ut en avgift för köp gjord i utländsk valuta.

Vilket är det bästa kortet utan valutaväxlingsavgift?

Det bästa kortet varierar från person till person beroende på hur kortet ska användas. Ett bra kort för den som inte vill skaffa ett kreditkort men ändå slippa valutapåslaget är något av korten från Revolut. Revolut Metal är allra bäst för dig som vill växla större summor pengar.

Är växlingsavgift samma sak som uttagsavgift?

Nej, uttagsavgiften som många kreditkort har är en separat avgift. Växlingsavgift är ett påslag som sker när du handlar i en annan valuta. Uttagsavgift sker endast när du gör uttag i en bankomat eller på ett växlingskontor. Denna avgift förekommer även i Sverige på många kreditkort. Det finns kort som tar ut båda dessa avgifter och de som endast tar ut en av avgifterna.

Finns det bankkort som inte tar ut en växlingsavgift?

Ja det finns det. Vanligtvis är det bara kreditkort som har denna förmånen, men även de tre korten från Revolut, som är bankkort.