När du tar ut pengar utomlands eller handlar med utländsk valuta, då måste beloppet växlas från den lokala valutan till den svenska valutan. Med andra ord tas en procentuell valutaväxlingsavgift ut.
Men när det kommer till MasterCard, vad ligger valutaväxlingsavgiften på i det fallet?
Den frågan och fler svarar vi på i den här artikeln.
Vad påverkar växelkursen för Mastercard-kort?
Det är inte kortutgivarna som bestämmer vad valutaväxlingsavgiften ska ligga på, utan det är det Mastercard som gör. Valutaväxlingsavgiften är nämligen baserade på förhandlingar mellan Mastercards olika bankförbindelser, vilket är något kortutgivaren inte kan påverka.
Värt att notera är att skillnaden mellan valutakursen hos Mastercard och VISA är minimal, så det viktigaste är att du väljer ett kreditkort som passar ditt konsumtionsmönster och livsstil.
Tips: Om du vill veta vilken växlingskurs som gäller för Mastercard in i minsta detalj, besök MasterCards Valutaomvandlare.
Exempel på 7 Mastercardkort och deras valutaväxlingsavgift
- Collector Easyliving Mastercard har ett valutaväxlingspåslag på 0 %.
- Swedbank Mastercard har ett valutaväxlingspåslag på 1,65 %.
- MoreGolf Mastercard har ett valutaväxlingspåslag på 1,65 %.
- Re:member Flex Mastercard har ett valutaväxlingspåslag på 1,75 %.
- Coop Mastercard har ett valutaväxlingspåslag på 1,75 %.
- Supreme Card Gold Mastercard har ett valutaväxlingspåslag på 1,97 %.
- Supreme Card Classic Mastercard har ett valutaväxlingspåslag på 1,97 %.
Hur påverkar Mastercards växlingskurs dig?
När du tar ut pengar utomlands eller handlar utomlands får du mindre för pengarna om ditt Mastercardkort tar ut en valutaväxlingsavgift. Värt att lägga märke till är att du inte bara ska stirra dig blind på valutaväxlingsavgiften, utan även fokusera på vilka fördelar som inkluderas.
Om du sällan handlar i utländsk valuta behöver du i princip inte bry dig om Mastercards valutaväxlingspåslag över huvud taget.
Spelar valutaväxlingskursen någon roll om du ska låna pengar?
Valutapåslaget spelar mindre roll om du ska låna pengar med ditt kreditkort, då det bara påverkar inköpspriset (när du handlar online eller via betalterminal) eller den totala uttagsavgiften. När du lånar pengar med kortet ska du främst ha årsräntan i åtanke.
Om vi tar Mastercard-kortet Supreme Card Classic som exempel, som i sin tur har en maxkredit på 100 000 kr, då betalar du en årsränta på totalt 15 000 kronor om du nyttjat kreditutrymmet maximalt under ett helt år. Att låna 100000 kr genom att ta ett privatlån är i detta fall en bättre idé, då årsräntan i det fallet endast ligger på cirka 7,5 % eller 7 500 kr per år.
Använd ditt kreditkort på rätt sätt
Du ska undvika att betala av på dina skulder månad för månad när du har ett kreditkort, då den genomsnittliga årsräntesatsen på cirka 15 % är relativt tilltagen. Förslagsvis ska du betala hela den summa som uppges på din månadsfaktura för att således inte behöva betala några ränteavgifter.
Det är alltså en god idé att maximera fördelarna såsom de inkluderade försäkringarna, rabattprogrammen och bonusprogrammen när du har ett kreditkort.